Hamburská vepřová kýta - postup přípravy
Legendární prvorepublikový recept pražského Grandhotelu Šroubek od své původní receptury v mnoha restauracích i domácnostech už nadobro upustil. I když už to není originál, stále chutná dost dobře a navíc je mnohem jednoduší i levnější. Zkuste osvědčenou domácí verzi podle receptu od paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Na sporáku v pekáči rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a petržel a nechte chvilku společně restovat. Přidejte celou vepřovou kýtu, kterou nechte ze všech stran zatáhnout. Osolte ji a opepřete. Do pekáče přihoďte bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Maso zakapejte šťávou z celého citrónu, podlijte trochou vody, pekáč zavřete víkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 1,5 hodiny, dokud nebude maso měkké.
Po dopečení vyjměte z pekáče maso a bobkový list i kuličky nového koření. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Výslednou omáčku není třeba nijak zahušťovat. Pouze ji zjemněte sladkou smetanou a dle chuti dolaďte solí, hořčicí a cukrem. Do hotové omáčky přihoďte také na drobné kostičky pokrájenou okurku a šunku.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte je přelité smetanovou omáčkou spolu s houskovým knedlíkem, případně s rýží nebo těstovinou.