Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hlavní zásady, jak si při nakupování vybrat sladká jablka

Hlavní zásady, jak si při nakupování vybrat sladká jablka - postup přípravy

Pokud si nakupujete v obchodě nebo na trhu jablka, nemůžete si do nich kousnout, abyste zjistili, jak jsou sladká. Přitom právě takovou chuť většina zákazníků požaduje. Pokud si tedy nechcete domů přinést kyselé plody, je třeba se držet několika základních rad.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Pozorně si prohlédněte slupku

Na první pohled jsou krásnější jablka, jejichž slupka se nádherně leskne. Tyto zářivé plody by vás tak mohly dovést k domněnce, že budou ty nejlepší. Ale podlehli byste všeobecnému omylu, protože jablka s vyšším obsahem cukru většinou mívají slupku drsnější. Raději tedy sáhněte po plodech, které na pultě tolik nezáří.

2. KROK

Pestrá barva je ta správná

Jablko, které má jednolitou barvu, většinou vypadá jako velmi chutné, ale to by byl nejspíše omyl. Je lepší si vybírat plody, které se doslova hemží různě barevnými proužky a plochami. To je většinou známka toho, že jablko správně uzrálo a bude dokonale sladké.

3. KROK

Pozor na tvar

Na jabloni můžete najít dva druhy jablek, a to samčí a samičí. Ty se mohou svojí chutí lišit, protože samičí plody mívají až o 15 procent vyšší obsah cukru a jsou výraznější. Nejlépe to rozeznáte podle spodního tvaru plodu. Samičí jablka bývají více kulatá, naopak ta samčí plošší. Proto čím zaoblenější jablko, tím by mělo být chutnější.

4. KROK

Důležité je stáří

Pokud chcete chutné jablko, bude záležet i na tom, jak je staré. Pokud vypadají všechna zhruba stejně, zkuste se podívat na jejich stopky. Pokud budou zelené, značí to, že byla sklizena před krátkou dobou a jsou tedy čerstvá, Naopak zčernalé stopky, které se snadno lámou, svědčí o tom, že jablko bylo někde dlouhou dobu skladované.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů