Honzovy buchty plněné marmeládou - postup přípravy
Upečte si lahodné Honzovy buchty plněné marmeládou, které vás okouzlí měkkou texturou a šťavnatou náplní. Dezert provoní váš domov a navodí příjemnou atmosféru.
Kvásek
Těsto
Náplň
Na potření
Nejprve připravte kvásek. Do větší mísy vsypte mouku, udělejte v ní důlek a do něj vlijte mléko s čerstvým droždím a cukrem. Tekutou směs míchejte, dokud se droždí nerozpustí a poté ji nechte kvasit 20 minut.
Poznámka: Chcete-li, můžete si kvásek připravit ve vedlejší míse a následně ji vlít do mouky. Mouku před použitím prosejte, abyste získali hladké těsto bez hrudek.
Po této době do mísy přidejte jogurt, změklé máslo rozšlehané vaječné žloutky, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a cukr. Ingredience zamíchejte a následně z nich uhněťte těsto, které přikryjte utěrkou a nechte ho 20 minut kynout.
Těsto znovu prohněťte, přikryjte ho utěrkou a nechte ho kynout dalších 30–45 minut. Na pomoučeném vále poté těsto roztáhněte pomocí rukou na plát ve tvaru obdélníku tak, abyste po jeho rozkrojení získali 24 stejně velkých kusů.
Poznámka: Pokud nevíte, jak správně těsto zpracovat, inspirujte se postupem ve videu níže.
Do středu každého kousku těsta vložte lžičku oblíbené marmelády a okraje těsta uzavřete tak, abyste získali 24 stejných bochánků. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte je kynout dalších 45 minut na teplém místě.
Bochánky potřete olejem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut. Po upečení buchty znovu potřete olejem, zakryjte je utěrkou a nechte je volně chladnout aspoň 30 minut.
Honzovy buchty plněné marmeládou podávejte posypané moučkovým cukrem.
Tip: Místo cukru můžete na posypání použít kakao. Buchty skvěle chutnají v kombinaci se sklenicí vlažného mléka nebo s kávou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moja mala kuhinja