Houbové řízky čerstvé po celý rok - postup přípravy
Úroda hub je i v letošním roce bohatá, pokud vám dochází nápady, jak s nasbíraným pokladem naložit, vyzkoušejte houbové řízky, které jsou stejně dobré, jako ty masové. Díky jednoduchému triku paní Hany Petrášové si je navíc můžete vychutnat celoročně, budou vždy jako čerstvé.
Ingredience
Domácí tatarka
Pevnější houby očistěte od hrubých nečistot a jemně otřete vlhkým hadříkem. Nedoporučujeme houby omývat pod tekoucí vodou, nasákly by a řízky by z nich nebyly dobré. Houby nakrájejte na silnější plátky, lehce posolte.
Tip: Doporučujeme používat pevnější druhy hub, jako je hřib smrkový či hřib dubový.
Připravte si trojobal. Do misek vhodné velikosti nasypte jednotlivě mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. V případě houbových řízků doporučujeme použít spíše polohrubou mouku.
Řízky postupně obalujte v mouce, vajíčku a strouhance. Dbejte na to, aby byly obalené rovnoměrně. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
Tip: Lahodnou chuť dodá řízkům smažení v rozpáleném vepřovém sádle.
Řízky servírujte s čerstvým chlebem. Můžete k nim přidat také domácí tatarku, kterou získáte smícháním majonézy, najemno nakrájené cibule a najemno nastrouhané kyselé okurky. Doporučujeme vyzkoušet domácí majonézu.
Zamrazení houbových řízků
Pokud si chcete houbové řízky vychutnávat po celý rok, zamrazte je.
1. Obalené houby rychle zamrazte. Jednotlivé řízky se nesmí dotýkat, slepily by se.
2. Zamrazené řízky přeskládejte do uzavíratelné dózy, vhodné do mrazáku. Abyste předešli slepení, prokládejte jednotlivé vrstvy mikrotenovým sáčkem.
3. Před smažením řízky nerozmrazujte, uvolnila by se zadržovaná voda a byly by rozmáčené.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.