Hovězí guláš z kližky s česnekem a kořením - postup přípravy
Není nad domácí guláš, který je připravený z kvalitních ingrediencí. Vyzkoušet můžete rychlý recept podle Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, který je jednoduchý a zvládnou jej i ti, kteří se s vařečkou teprve seznamují.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vložte ji do mísy a na větší kousky nakrájejte hovězí kližku. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dohněda – potrvá to přibližně 20 minut.
Poznámka: Cibuli věnujte dostatek času. Je potřeba, aby se nepřipálila, ale usmažila se do hněda. Právě správně usmažená cibule dodá guláši skvělou chuť.
Poté, co je cibule usmažená, přidejte do hrnce maso a zprudka jej orestujte. Zasypte jej pak sladkou paprikou, drceným kmínem, pepřem a přidejte rajčatový protlak, bobkový list a nové koření.
Ingredience v hrnci zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené a vše důkladně zamíchejte. Guláš vařte na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny a občas jej promíchejte, aby se nepřipaloval ke dnu hrnce.
Poznámka: Místo vývaru můžete maso zalít vodou.
K zahuštění použijte tvrdý chleba, který nastrouhejte najemno. Před tím, než guláš přestanete vařit, přidejte do hrnce prolisovaný česnek, nastrouhaný chléb a majoránku. Vše zamíchejte a vařte další 2 minuty.
Poznámka: Je-li to potřeba, pokrm na závěr dochuťte solí a pepřem. Hovězí guláš z kližky podávejte s bramborovým knedlíkem a kolečky cibule, ozdobený petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem