Hovězí na houbách - postup přípravy
Hovězí na houbách je vlastně takovou variací na hovězí guláš, který je zde obohacen o sušené houby. Omáčka podle receptu od paní Hany Petrášové je neuvěřitelně aromatická a chutná, úspěch u strávníků je tak bezvýhradně zaručen.
Ingredience
Asi hodinu před přípravou naložte sušené houby do misky s vodou a nechte je nasáknout, aby změkly. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a orestujte ji dozlatova.
Mezitím nakrájejte maso na kostky, které přihoďte k cibuli a nechte je ze všech stran zprudka opéct. Poté maso osolte a opepřete, zmírněte žár, podlijte jej trochou vody a duste jej do poloměkka.
Když je maso zpola hotové, přidejte k němu namočené houby i s vodou, v níž se máčely. Promíchejte a pokračujte v dušení, dokud maso i houby zcela nezměknou.
Vedle v mističce rozšlehejte trochu hladké mouky ve vodě a výslednou záklechtku vmíchejte do omáčky. Pokud chcete světlejší omáčku, můžete přidat také trochu smetany. Vše spolu s moukou nechte ještě asi 10 minut provařit.
Hotovou omáčku dolaďte podle chuti podravkou či solí, čerstvě mletým černým pepřem a špetkou chilli. Pokud vaříte i pro děti, samozřejmě chilli vynechte.
Podávejte ji s vařenou rýží, kroupami, houskovým či bramborovým knedlíkem nebo s jakoukoliv jinou oblíbenou přílohou. Pokud chcete, před podáváním ji posypejte trochou jemně nakrájeného pórku.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.