Hrachová polévka se slaninovým sypáním a krutony - postup přípravy
Vylepšená hrachová polévka podle receptu od paní Ivany Reisingerové vás okouzlí. Užijte si její omamnou chuť i vůni.
Polévka
Jíška
Slaninové sypání
Krutony
Hrách nechte přes noc namočený ve studené vodě, aby změkl. Na másle osmažte větší cibuli a přidejte k ní nahrubo nakrájený česnek. Ke směsi přidejte slitý namočený hrách a také uzený vývar. Polévku přisolte, opepřete a vařte, dokud hrách nezměkne
Až bude hrách měkký, zahustěte polévku máslovou jíškou vytvořené z osmažené lžíce mouky na lžíci másla. Nechte polévku dalších dvacet minut vařit. Na posledních pět minut varu k ní přidejte hrst nasekané petrželky, rozmixujte polévku do hladka a zjemněte ji trochou smetany.
Na slaninové sypání osmažte plátky slaniny na suché pánvi dokřupava. Na utěrce z nich pak nechte odsát přebytečný tuk a poté je nakrájejte na menší kousky.
Krutony z chleba smažte na suché pánvi, dokud nebudou mít zlatavou barvu, a až nakonec přidejte trochu másla. Nebudou díky tomu tak mastné.
Hotovou polévku podávejte posypanou slaninovým sypáním, chlebovými krutony a ozdobenou troškou čerstvé petrželky.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.