Hruškový kompot s citronem a hřebíčkem - postup přípravy
Hruškový kompot je osvěžující a je skvělou kombinací sladkosti hrušek, kyselosti citronu a aromatické chuti hřebíčku. Hodí se k hlavním jídlům i k přípravě dezertů.
Ingredience
Citron důkladně omyjte a nakrájejte ho na plátky stejně, jako omyté hrušky. Několika plátky hrušek pokryjte dno hrnce, zasypte je pár lžícemi cukru a pokryjte několika plátky citronu. Vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience.
Poznámka: Před použitím z hrušek odstraňte jádřince. Citrony můžete umýt pomocí teplé vody a jedlé sody.
Hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah nechte odpočívat přes noc. Za tu dobu hrušky pustí šťávu. Na druhý den směs promíchejte a hrnec postavte na sporák. Ovoce vařte 6–8 minut a poté ho nechte volně vychladnout.
Poznámka: Tento postup opakujte čtyřikrát, dokud nezhoustne.
Do hrnce nyní přidejte hřebíček a kompot vařte dalších 8–10 minut. Poté ho, ještě horký, vlijte do sterilizovaných sklenic, které pevně uzavřete víčky a nechte volně vychladnout dnem vzhůru.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit sklenice o celkovém objemu 3000 ml.
Hruškový kompot skladujte na chladném a temném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов