Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hruškový kompot s citronem a hřebíčkem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 42 minut

Hruškový kompot s citronem a hřebíčkem - postup přípravy

Hruškový kompot je osvěžující a je skvělou kombinací sladkosti hrušek, kyselosti citronu a aromatické chuti hřebíčku. Hodí se k hlavním jídlům i k přípravě dezertů.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Citron důkladně omyjte a nakrájejte ho na plátky stejně, jako omyté hrušky. Několika plátky hrušek pokryjte dno hrnce, zasypte je pár lžícemi cukru a pokryjte několika plátky citronu. Vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience.

2. KROK

Poznámka: Před použitím z hrušek odstraňte jádřince. Citrony můžete umýt pomocí teplé vody a jedlé sody.

3. KROK

Hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah nechte odpočívat přes noc. Za tu dobu hrušky pustí šťávu. Na druhý den směs promíchejte a hrnec postavte na sporák. Ovoce vařte 6–8 minut a poté ho nechte volně vychladnout. 

Poznámka: Tento postup opakujte čtyřikrát, dokud nezhoustne. 

4. KROK

Do hrnce nyní přidejte hřebíček a kompot vařte dalších 8–10 minut. Poté ho, ještě horký, vlijte do sterilizovaných sklenic, které pevně uzavřete víčky a nechte volně vychladnout dnem vzhůru. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit sklenice o celkovém objemu 3000 ml.

5. KROK

Hruškový kompot skladujte na chladném a temném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů