Jablkový koláč s tvarohovou náplní a drobenkou - postup přípravy
Pokud máte doma pět jablek, můžete si z nich upéct skvělý koláč s krémovou tvarohovou náplní a drobenkou. Je krásně vláčný a velmi jemný.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
V zadělávací míse utřete změklé máslo, cukr a žloutek, bílek si schovejte. Poté do mísy přidejte mouku a prášek do pečiva a zpracujte do hladkého těsta. Udělejte z něho kouli a dejte na půl hodině do lednice.
Poprašte si pracovní desku moukou, zaprašte jí i těsto a během zpracovávání podsypávejte, aby se nelepilo. Protože se koláč peče ve formě 22×22 centimetrů, snažte se vyválet zhruba čtvercovou placku o této velikosti. Pak ji přeneste do formy a ještě malým válečkem dotvarujte a prsty udělejte z těsta u okraje jakousi misku.
Oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte je na plátky. Ty dejte na těsto tak, aby se mírně překrývaly. Pak je posypejte trochou skořice.
Do mísy dejte máslo, cukr, vanilkový cukr, mouku a trochu prášku do pečiva. Promíchejte a promněte v ruce, aby vám vznikla krásná drobenka.
V míse smíchejte vaničku tvarohu, zakysanou smetanu, crème fraîche (pokud nemáte, dejte o to více zakysané smetany) cukr, balení vanilkového pudinkového prášku, dvě vejce a bílek, který zbyl z prvního vejce do těsta. Pak vše prošlehejte do hladkého krému. Ten naneste na jablka a na něj nasypejte drobenku.
Koláč pečte v předehřáté troubě po dobu cca 60 minut. Poté ho nechte vychladnout a servírujte. Na závěr ho můžete poprášit moučkovým cukrem.