Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodové řezy na plech s mandlemi

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 98 minut

Jahodové řezy na plech s mandlemi - postup přípravy

Pokud patříte k milovníkům jemných, křupavých dezertů s osvěžující chutí, připravte si jahodové řezy na plech. Vypadají luxusně a hodí se i na slavnosti.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Pěna

Jahodová náplň

Smetanový krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou těsta. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, kypřicím práškem do pečiva, nastrouhaným studeným máslem a vaječnými žloutky.

Tip: Mouku předem prosejte. Tím předejdete vzniku hrudek v těstu.

2. KROK

Z ingrediencí vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na 40 minut do lednice. Poté ho vyválejte na plát o tloušťce 0,4 cm a rozprostřete ho do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem. 

3. KROK

Okraje těsta seřízněte tak, aby lemovaly tvar ráfku a po celém povrchu ho propíchejte vidličkou. Následně ho pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 15–20 minut. 

4. KROK

Po upečení nechte těsto zcela vychladnout, vyjměte ho z dortového ráfku a pokračujte s přípravou pěny. 

Tip: Ve stejném ráfku, jako jste pekli těsto, můžete upéct také pěnu.

5. KROK

Vaječné bílky vyšlehejte do sněhu, do kterého přidejte postupně cukr, za stálého šlehání. Pokračujte ve šlehání 4–5 minut a poté přidejte vanilkový pudink. 

6. KROK

Pěnou naplňte dortový ráfek, vyložený pečicím papírem, posypte ji plátky mandlí a pečte ji v předehřáté troubě na 140 °C po dobu 75 minut. 

Poznámka: Na pěně vytvořte lžící nerovnosti, které působí nadýchaně.

7. KROK

Upečenou pěnu vyjměte z ráfku, nechte ji zcela vychladnout a do ráfku vraťte vychladnuté těsto. Nyní připravte jahodovou náplň. 

8. KROK

Jahody omyjte, zbavte je zelených částí a nakrájejte je na menší kousky. Želé smíchejte s horkou vodou, ve které ho nechte rozpustit a poté ho nechte zcela vychladnout. 

9. KROK

Do vychladnutého želé vmíchejte jahody a celou směsí pokryjte těsto v dortovém ráfku. Dezert vložte na 1 hodinu do lednice a připravte smetanový krém.

10. KROK

Smetanu vyšlehejte se ztužovačem šlehačky, moučkovým i vanilkovým cukrem, a jakmile vznikne tuhá směs, vešlehejte do ní mascarpone. Krémem pokryjte vychlazený dezert, který vraťte do lednice na 8 hodin, nejlépe na noc. 

11. KROK

Nakonec na dezert položte upečenou pěnu s mandlemi a hotové jahodové řezy na plech servírujte nakrájené na kousky. 

Tip: Každou porci můžete ozdobit čerstvými jahodami.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Mała Cukierenka

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů