Jahodový džem - postup přípravy
Sezóna čerstvých jahod je v plném proudu, a tak si z tohoto skvělého ovoce můžete připravit domácí džem. Ten se bude hodit na palačinky, lívance anebo k pomazání piškotových koláčů a rolád. Pochutnat si však na něm můžete i jen tak s pečivem a máslem k snídani.
Ingredience
Začněte tím, že si omyjete jahody a necháte je oschnout na papírových utěrkách. Poté odstraňte stopky a rozkrojte ovoce na polovinu.
Dále si do středně velkého hrnce napusťte 350 ml vody a rozmíchejte v ní krystalový cukr spolu s citronovou šťávou.
Vše svařte na mírnějším plamenu a po chvíli přidejte i pokrájené jahody.
Pokračujte ve vaření džemu dalších 40 minut na mírném plamenu.
Po uplynutí této doby směs odstavte a ještě horkou přemístěte do sterilovaných sklenic.
Pečlivě zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a po zchladnutí uchovejte buď v lednici anebo na tmavém a chladném místě.
Jahodový džem má všestranné upotřebení. Proto se vyplatí, mít ve spíži anebo lednici jeho dostatečné zásoby. Použít jej můžete třeba k potírání piškotových korpusů, z kterých budete tvořit narozeninový dort. Hodit se bude i k snídani s čerstvým chlebem a máslem, což ocení hlavně vaše děti. Přejeme vám dobré chutnání.
Pokud máte k dispozici i jiné čerstvé ovoce, můžete jej zpracovat zcela identickým způsobem, jako jahody. Získáte tak několik druhů ovocných džemů a budete mít kdykoliv na výběr podle chuti. Některé hospodyňky pak do džemů přidávají i další skvělé suroviny, jako třeba hořkou čokoládu, brandy, mátu peprnou a jiné koření i bylinky.