Jak správně připravit čaj s citrónem, abyste z něj vytěžili maximum - postup přípravy
Lékaři v letošním roce očekávají prudkou a divokou chřipkovou sezónu. Na rozdíl od minulých let totiž letos už nikdo nenosí roušky a navíc jsme díky nim dva roky žili prakticky bez chřipky, pročež na ni náš imunitní systém poněkud „zapomněl“. Není tedy od věci dopřát mu trochu stimulace v podobě poctivého čaje s citrónem, ukázalo se však, že jen málo lidí ví, jak ho připravit správně.
Citrónová kůra je nejcennější poklad
Kůra z citrónu je velmi cennou součástí těchto proslulých žlutých plodů, jíž se však z valné části při jejich použití zbavujeme. Je to velká škoda, protože tělu poskytuje nejen spoustu zdravotních benefitů.
Patří mezi ně schopnost čistit tělo od toxinů a bojovat proti řídnutí kostí, artritidě, cévním chorobám, a dokonce i rakovině. Mimoto podporuje trávení a hubnutí a v neposlední řadě, a to nás zajímá nejvíce, disponuje protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Proto je dobré se citrónové kůry nezbavovat.
Jak správně připravit citrón do čaje
1. Celé citróny vložte do mísy či dřezu a zalijte je vlažnou vodou s příměsí octa (uvádí se ideální poměr 3 díly vody na 1 díl vody), v níž je nechte stát minimálně 10 minut, aby se veškeré nečistoty a nánosy ze slupky uvolnily. Poté vezměte čistou houbu a hrubou stranou kůru citrónů důkladně vydrhněte.
2. Omyté citróny po vytažení z vody pečlivě osušte papírovými utěrkami, zabalte je do přilnavé potravinářské fólie a vložte přes noc do mrazáku. Zmrzlé ovoce ráno nastrouhejte a naplňte jím formičky na ledové kostky. Ovoce v nich trochu upěchujte a ihned je vraťte zpátky do mrazáku.
3. Pro přípravu čaje s citrónem či jakéhokoliv jiného nápoje vhoďte jednu či více ledových kostek zmrazeného citrónu do tekutiny a nechte ji rozpustit.
Zabraňte ztrátám vitaminu C
Výše zmíněný postup má hned několik výhod, z nichž jsou uživatelská přívětivost a rychlá dostupnost citrónu jen špičkou ledovce. Mnohem zásadnější výhodu skýtá zabránění rozkladu a znehodnocení vitaminu C v citrónech. Ten je totiž velmi náchylný na vyšší teploty a oxidaci.
Díky zmrazení zabráníte ztrátě vitaminu C během skladování citrónů (při pokojové teplotě se ztrácí už během jednoho měsíce). Při zalití čaje horkou vodou pak dochází k dalším ztrátám. Díky zmrazení citrónu se však čaj přirozeně ochladí, a tudíž vitaminu zbude v ovoci zásadně více, než když prostě vymačkáte šťávu do horkého čaje.