Jednoduchá čokoládová roláda - postup přípravy
Pomocí tohoto receptu si připravíte čokoládovou roládu, která chutná jako dort. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá a vaši hosté si ji zamilují.
Korpus
Krém
Vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do homogenní směsi. Přidejte mléko a znovu důkladně promíchejte. Prosejte mouku s kakaem a práškem do pečiva do jedné mísy (místo 50 g mouky můžete použít škrob). Postupně přisypávejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva do vyšlehaných vajec (ideálně ve třech krocích), dokud nezískáte tekuté těsto homogenní konzistence.
Vyložte plech pečícím papírem a nalejte na něj těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10-12 minut. Po upečení korpus vyklopte na utěrku a odstraňte pečící papír. Zaviňte korpus i s utěrkou.
Připravte si krém smícháním rozměklého másla s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Poté přidejte smetanu na šlehání a šlehejte, dokud krém není homogenní (pokud krém netuhne, vložte jej mezi šleháním na 30 minut do lednice).
Rozviňte roládu, odstraňte utěrku a vnitřní povrch potřete krémem v tlusté vrstvě (pro zjemnění lze korpus pokapat cukrovým sirupem nebo rumem). Roládu opět zaviňte a nechejte minimálně 3-4 hodiny chladit.
Po vychlazení roládu posypte moučkovým cukrem, nebo ji polijte čokoládovou polevou. Podávejte nakrájenou na plátky tlusté přibližně 1,5-2 cm.