Jednoduchý a rychlý jablečný závin z listového těsta - postup přípravy
Nemáte času nazbyt, avšak rádi byste své rodině dopřáli chutné mlsání? Potom vsaďte na rychlý a jednoduchý závin z listového těsta, který je plněný jablíčky. Konzumovat tuto dobrotu lze nejen ke snídani, ale i na svačinu.
Ingredience
Začněte tím, že si necháte kupované listové těsto povolit na pokojovou teplotu. Poté jej rozviňte na pracovní plochu a pusťte se do přípravy náplně. Do mísy nastrouhejte nahrubo loupaná jablka, také je ochuťte dle preferencí mletou skořicí a zasypte krupicovým cukrem. Řádně vše promíchejte a směs naneste na strouhankou posypané těsto (strouhanka absorbuje přebytečnou tekutinu uvolněnou z ovoce).
Naplněné listové těsto následně zarolujte, okraje dobře utěsněte prsty a závin položte na plech s pečícím papírem. Povrch pomažte rozšlehaným vaječným žloutkem a dejte péct do trouby na cca 15 minut při teplotě 190 °C.
Upečený závin s jablky vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte například s kopečkem šlehačky nebo vanilkovou zmrzlinou. Hodit se bude k porci voňavá a kvalitní káva, kakao, nebo čaj. Přejeme vám dobré chutnání.
Pokud budete chtít svůj závin vylepšit, je možné do jablíčkové náplně zakomponovat i nadrcené či namleté vlašské oříšky anebo v rumu máčené rozinky. Velmi chutný pak bude závin i s brusinkami. Neholdujete jablkům? Potom klidně vsaďte na mletý mák s povidly či tvaroh.