Jednoduchý domácí krtkův dort - postup přípravy
Instantní krtkův dort byl jeden čas v obchodech velkým hitem. Dnes už ale víme, že nejlepší je upéct si ho doma hezky postaru a ze základních surovin, třeba podle receptu od paní Renaty Adámkové. Tak je totiž mnohem lepší, levnější i zdravější.
Ingredience na těsto
Na náplň
Vyklepněte dvě vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, přidejte rum a mléko a vše dobře prošlehejte. Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a v několika fázích ji zapracujte do těsta. Oddělené bílky vyšlehejte ve vedlejší misce do pevného sněhu, který stěrkou jemně vmíchejte do žloutkové směsi.
Kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Vlijte do ní připravené těsto a jemným zatřesením formy urovnejte jeho hladinu do roviny. Dort dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 15 až 20 minut, podle vlastností vaší trouby.
Korpus po dopečení nechte vychladnout. Poté nožem vytvořte v povrchu dortu asi 1,5 cm od okraje kruh, který následně lžící vydlabejte ven tak, abyste vytvořili z korpusu „misku“. Na její dno rozložte banány nebo jiné ovoce.
Čokoládu na vaření nastrouhejte nahrubo. Plnotučnou smetanu vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte moučkový cukr. Nakonec zašlehejte do smetany ztužovače šlehačky a také hrubě nastrouhanou čokoládu. Připravenou náplň ihned navršte do dortové misky na ovoce tak, abyste vytvořili úhledný kopeček ve tvaru krtince. Ten posypejte rozdrobeným těstem, který jste před chvilkou vydlabali z korpusu.
Hotový dort vložte do lednice alespoň na 3 hodiny (lépe ale přes noc) vychladit a ztuhnout. Poté už jen nakrájejte na porce, podávejte a sklízejte nehynoucí chválu svých strávníků.