Jednoduchý jablečný koláč - postup přípravy
Pečení s ovocem je velmi populární. V mnoha receptech je ovoce jenom doplněk, ale v tomto receptu tvoří základ. Jako ovoce poslouží populární jablka, která jsou v ČR k dostání celoročně, v celé řadě chutných odrůd.
Ingredience
Do mísy nasypte veškerou sůl a vyklepněte obě vajíčka. Vezměte mixér a na plný výkon je začněte šlehat. Dále postupně přisypávejte nejprve vanilkový a potom klasický cukr. Šlehejte na plný výkon do doby, než vznikne krémovitá pěnivá konzistence. Ta je potvrzením, že se dílo daří a vznik těsta ječ takový, jaký má být.
Do připravené našlehané směsi přidejte mléko a dále také rozpuštěné máslo. Zasypte citronovou kůrou, kterou buď kupte, nebo nastrouhejte chemicky neošetřený citron. Vše, na menší otáčky, znovu mixujte. V tu chvíli máte hotové těsto, které by mělo mít jednotnou konzistenci bez hrudek a mělo by být spíše tekutější.
Vezměte jablka, která nejprve důkladně oloupejte. Vykrojte z jablek střed, takzvaný bubák a následně je začněte krájet na menší tenké plátky. Je třeba postupovat rychle, jelikož jablka začnou na vzduchu hnědnout. To lze eliminovat tak, že se pokapou citronovou šťávou. Ta může jablkům dodat i příjemnou svěží chuť. Takto připravená jablka dejte do mísy a slijte z nich přebytečnou vodu, kterou pustili.
Následně do mísy s jablky nalijte připravené tekuté těsto a pomocí stěrky vše co nejdůkladněji promíchejte. Následně hmotu přesuňte do klasické dortovou formy. Zarovnejte vrchní část do roviny a můžete formu vložit do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je 45 minut. Potom vyndejte, nechte chladnout, rozdělejte formu a můžete servírovat. Jablečný koláč lze na talíři ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.