Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý jablečný koláč

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Jednoduchý jablečný koláč - postup přípravy

Pečení s ovocem je velmi populární. V mnoha receptech je ovoce jenom doplněk, ale v tomto receptu tvoří základ. Jako ovoce poslouží populární jablka, která jsou v ČR k dostání celoročně, v celé řadě chutných odrůd.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do mísy nasypte veškerou sůl a vyklepněte obě vajíčka. Vezměte mixér a na plný výkon je začněte šlehat. Dále postupně přisypávejte nejprve vanilkový a potom klasický cukr. Šlehejte na plný výkon do doby, než vznikne krémovitá pěnivá konzistence. Ta je potvrzením, že se dílo daří a vznik těsta ječ takový, jaký má být.

2. KROK

Do připravené našlehané směsi přidejte mléko a dále také rozpuštěné máslo. Zasypte citronovou kůrou, kterou buď kupte, nebo nastrouhejte chemicky neošetřený citron. Vše, na menší otáčky, znovu mixujte. V tu chvíli máte hotové těsto, které by mělo mít jednotnou konzistenci bez hrudek a mělo by být spíše tekutější.

3. KROK

Vezměte jablka, která nejprve důkladně oloupejte. Vykrojte z jablek střed, takzvaný bubák a následně je začněte krájet na menší tenké plátky. Je třeba postupovat rychle, jelikož jablka začnou na vzduchu hnědnout. To lze eliminovat tak, že se pokapou citronovou šťávou. Ta může jablkům dodat i příjemnou svěží chuť. Takto připravená jablka dejte do mísy a slijte z nich přebytečnou vodu, kterou pustili.

4. KROK

Následně do mísy s jablky nalijte připravené tekuté těsto a pomocí stěrky vše co nejdůkladněji promíchejte. Následně hmotu přesuňte do klasické dortovou formy. Zarovnejte vrchní část do roviny a můžete formu vložit do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je 45 minut. Potom vyndejte, nechte chladnout, rozdělejte formu a můžete servírovat. Jablečný koláč lze na talíři ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů