Jednoduchý jablkový koláč - postup přípravy
Když se řekne rychlý koláč, všichni si stejně podvědomě vybaví martyrium zadělávání těsta alespoň z pěti surovin a krému z téhož počtu, aby ten dort za něco stál. Ve skutečnosti ale doopravdy existují velmi jednoduché dezerty, které jsou lahodné a chutné a jejich příprava je tak snadná, že ji zvládne i dítě. My vám dnes představíme právě jeden takový. Je z jablek, mouky, vajíček a cukru. A to stačí.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do hluboké mísy si rozklepněte tři vajíčka. Připravte si elektrický šlehač a nejvyšší rychlostí vajíčka rozšlehejte do husté a pevné bílé pěny. K té pak přidejte mouku a cukr a dobře promíchejte.
Jablka důkladně umyjte, nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte jadřinec a stopku. Čtvrtky jablek pak ostrým nožem opatrně nakrájejte na tenké měsíčky.
Vezměte si kulatou dortovou formu a vyložte ji pečicím papírem. Do formy pak přendejte poloviční množství těsta a dobře ho uhlaďte špachtlí. Na těsto vyskládejte tenké plátky nakrájených jablek tak, aby pokrývaly celý jeho povrch. Na jablka pak nalijte zbytek těsta a s formou párkrát ťukněte o pracovní desku, aby se dobře usadilo kolem jablek a na povrchu se urovnalo do roviny.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a dejte péct koláč asi na 50 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech každé trouby, a proto se může čas trochu lišit. Proto doporučujeme provést si test se zapíchnutou špejlí do těsta. Pokud ji vytáhnete oblepenou těstem, je třeba koláč ještě dopéct. Pokud vytáhnete špejli suchou, je dopečeno a můžete dobrotu vynadat z trouby ven.
Po vytažení z trouby koláč nechte lehce zchladnout a pak opatrně vyjměte z formy. Před podáváním nechte úplně vychladit a posypejte jeho povrch moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.