Jemné bramborové válečky - postup přípravy
Brambory jsou hojně využívanou přílohou. Rovněž se z nich dá vytvořit nespočet chutných pokrmů, jako jsou třeba bramboráky. Nyní se však můžete inspirovat velmi jemnými bramborovými válečky, které oceníte zejména při narozeninových oslavách či při jiných společenských akcích.
Ingredience
Nejprve si oloupejte pečlivě brambory a pak je omyjte vodou. Následně zeleninu pokrájejte na kousky, vložte do hrnce a vařte ve vodě do měkka. Až se brambory uvaří, sceďte vodu a rozšťouchejte je na kaši.
Posléze k nim přidejte i sůl, mletý pepř, sušenou či čerstvou petržel, sušený tymián, nahrubo strouhaný čedar a kukuřičný škrob. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké homogenní těsto, z kterého tvarujte stejně velké válečky.
Asi polovinu z nich nakonec ještě potřete směsí sladké papriky a oleje a dejte péct na plechu s pečícím papírem do trouby při cca 200 °C asi 20 až 30 minut. Zbylé válečky z bramborového těsta osmažte v rozpáleném slunečnicovém oleji.
Servírování bramborových válečků
Usmažené a pečené bramborové válečky podávejte například s kečupem, tatarskou omáčkou, nebo se zakysanou smetanou s lisovaným česnekem. Přejeme vám dobré chutnání.
Jak můžete bramborové válečky vylepšit?
Kromě výše uvedených ingrediencí můžete do bramborového těsta před smažením válečků přidat klidně i nahrubo strouhanou šunku nebo třeba slaninu. Takovou variaci ocení zejména masožravci každým coulem. Možné je válečky připravit i s jiným druhem sýra. Milovníci pikantních chutí zase nepohrdnou chilli kořením v těstě.