Jemné palačinkové těsto - postup přípravy
Kdo by nemiloval vláčné a na jazyku se rozplývající palačinky. Tento dezert je populární hlavně mezi těmi nejmenšími. Udělejte tedy radost svým dětem, nebo prostě jen sami sobě k snídani a připravte si palačinkové těsto výjimečné chuti.
Ingredience
Nejprve v míse vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem a solí do pěny.
Poté přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo spolu s plnotučným mlékem a propojte metličkou.
Nakonec vsypte do směsi prostátou hladkou mouku a vypracujte hladké polotekuté těstíčko.
Nyní si k ruce vezměte pánev s nepřilnavým povrchem a kápněte do ní trochu slunečnicového oleje. Ten rozpalte a vlijte na něj asi naběračku připraveného těsta.
Krouživými pohyby v zápěstí těstíčko rozprostřete po celé ploše a smažte palačinky z obou stran dozlatova.
Podávejte plněné například sladkým tvarohem nebo domácí marmeládou. Přejeme vám dobrou chuť.
Připravte si z palačinek chutný dort
Pokud usmažíte skutečně dostatečné množství palačinek, můžete z nich vcelku jednoduše vytvořit i chutný dort. Nepotřebujete k tomu nic moc zvláštního. Připravte si:
- palačinky: cca 20 až 30 ks
- sýr mascarpone: ¼ kg
- moučkový cukr: 3 lžíce
- vanilkový cukr: 2 až 3 lžičky
- čerstvé jahody nebo banány: dle chuti na ozdobu
Krém připravíte tak, že si vyšleháte mascarpone spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem, poté jím potřete jednotlivé palačinky, navrstvíte je na sebe a dort dozdobíte oblíbeným ovocem. Možné je náplň použít i na potření povrchu dezertu. Před podáváním nechte zatuhnout v lednici.