Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné palačinky z krupičného těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jemné palačinky z krupičného těsta - postup přípravy

Palačinky s krupicí jsou zajímavý kulinářský fenomén. Obvykle panuje představa, že palačinky by měly být co nejtenčí je to možné a jedině takové jsou ty nejchutnější. My jsme ale našli recept, který toto zažité přesvědčení naprosto bortí. Namísto mouky je v těstě totiž použitá krupice, která dokonale absorbuje vlhkost a před smažením poněkud nabobtná. Díky tomu ale vytvoří neobvyklou strukturu a nedostižně jemnou chuť a měkkost. Jejich příprava je přitom tak snadná a rychlá, že možná i předčí obyčejné palačinky, na které jste zvyklí. Jako náplň pak můžete použít cokoliv sladkého i slaného, třeba čokoládu, džem, sýr nebo paštiku. My jsme vybrali mozzarellu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vajíčka vyklepněte do misky a přidejte k nim podle chuti trochu cukru a soli. Pokud chcete dělat palačinky na sladko, můžete cukru přidat o něco více. Pokud na slano, přidejte jenom špetku. Elektrickým šlehačem, mixérem nebo prostě jenom metlou vyšlehejte vajíčka se solí a cukrem, dokud se všechny krystalky nerozpustí.




K ochuceným vyšlehaným vajíčkům přilijte jeden decilitr mléka a zasypejte krupicí. Promíchejte a nechejte asi 5 minut odstát, aby krupice pohltila vlhkost surovin, a tím nabobtnala a změkla.

Když krupička nabobtná, můžete na kamnech rozpálit pánev s trochou oleje. Vylijte na ni naběračku těsta a rozprostřete ji po celé ploše pánve. Smažte placky na mírném ohni z obou stran dozlatova. Předtím, než začnete smažit další palačinku, vždy těsto znovu dobře promíchejte.

Z uvedeného množství surovin vytvoříte asi 3 až 4 palačinky. Ty po dosmažení rozložte na pracovní plochu a celý jejich povrch zasypejte strouhanou mozzarellou.

Pak palačinky stočte do roličky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte na 5 minut do trouby, aby se sýr uvnitř úplně rozpustil.

Pak už jen palačinky vytáhněte z trouby, nakrájejte je na kousky a podávejte.

Pokud budete chtít, můžete sýr doplnit zelenými bylinkami, jako je bazalka, kopr nebo koriandr nebo kterékoliv jiné. Také sýr můžete obměnit podle vlastní chuti a fantazie. Opatrní buďte jen při používání suchých náplní, jako je například restované mleté maso. Po rozkrojení by se totiž palačinka rozpadla.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů