Kakaová bábovka s meruňkovým smetanovým krémem - postup přípravy
Krásné oranžové meruňky už pomalu dozrávají, a tak je načase se poohlédnout po nějakém dobrém receptu na jejich zužitkování. Pokud právě navíc chystáte letní posezení, večírek či oslavu, anebo máte zkrátka jen chuť na něco sladkého, máme pro vás nápad na jeden z nejúžasnějších meruňkových dortů, se kterými jste se kdy měli možnost setkat. Vážně, neutahujeme si z vás! Vyzkoušejte ho a posuďte sami!
Těsto
Krém
Připravte si formu na bábovku, vymastěte jí máslem a vysypejte ji moukou, kterou rozetřete po celém povrchu formy. Přebytečnou mouku, která se nenalepila na stěny, vysypejte.
Troubu zapněte, aby se rozehřála na 180 °C.
Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte dvě špetky soli a začněte šlehat. Když se začne z bílků tvořit pěna, přidejte krystalový a vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se cukr nerozpustí a pěna nezpevní tak, že po vytažení metliček zůstanou na jejím povrchu pevné špičky. V tu chvíli zmírněte rychlost šlehání a po jednom do bílků zašlehávejte žloutky.
Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v kastrůlku na kamnech a přilijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání do bílkové hmoty. Nakonec vmíchejte také mléko, prášek do pečiva, kakao a nakonec mouku a nejnižší rychlostí míchejte, dokud nezískáte jednolité těsto.
Hotovou kakaovou hmotu vlijte do formy na bábovku a stěrkou vyrovnejte jeho povrch.
Připravenou bábovku vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Zda je dost upečená, otestujte zapíchnutou špejlí.
Po dopečení nechte bábovku vychladnout a vyklopte ji z formy. Asi 1 centimetr spodní části bábovky naplocho odřízněte.
Vrchní část přeneste zpátky do formy na bábovku. A lžící vydlabejte měkkou střídku buchty tak, aby okraje zůstaly nepoškozené, čímž vám vznikne dutá bábovka. Střídku si odložte stranou na později.
Do misky vložte meruňky a tyčovým mixérem je rozmixujte na homogenní pastu. Přidejte cukr a vanilkový cukr a znovu mixérem promíchejte. Nechte si stranou tři meruňky, které pokrájíte na plátky.
Podle návodu připravte želatinu a nechte ji nabobtnat. Vložte ji do kastrůlku, přidejte 3 lžíce meruňkové pasty a na mírném ohni zahřívejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Pak želatinu přelijte do mísy s rozmixovanými meruňkami a dobře promíchejte.
Vyšlehejte šlehačku do pevné pěny a jemně ji vmíchejte do meruňkové hmoty. Polovinu meruňkového krému nalijte do formy s dutou bábovkou, na krém vyskládejte plátky meruněk a zakryjte je druhou polovinou krému.
Přiklopte odříznutým plátem bábovky a lehce ji zamáčkněte. Pokud přes okraj přečnívají kousky duté bábovky, zatlačte je nožem dolů. Takto vložte do lednice na 2 až 3 hodiny ztuhnout.
Poté vyklopte hotovou bábovku na talíř. Rozpusťte v misce 4 lžíce meruňkového džemu, kterým zalijte celý povrch dortu.
Vydlabanou střídku rozdrťte na prach a pokryjte jím bočnice po obvodu bábovky.
Nakonec nastrouhejte čokoládu a zasypte jí horní část dortu.
Dobrou chuť.