Kandované jahody - postup přípravy
Kandované ovoce se může hodit zejména v případě, že rádi pečete sladká piškotová těsta. Ovšem pochutnat si na něm můžete i jen tak. Až vyzkoušíte domácí kandované jahody, budete štěstím bez sebe. S těmi kupovanými se nedají srovnat!
Ingredience
Začněte tím, že si čerstvé jahody pečlivě omyjete a také očistíte od stopek. Poté do středně velkého hrnce nalijte vodu a v ní rozpusťte krystalový cukr spolu s citronovou solí. Tekutinu zahřívejte na sporáku, dokud se nevytvoří sirup.
V tento moment do něj přidejte i celé ovoce a promíchejte. Vše vařte asi dvě až tři minuty a nakonec hrnec odstavte z plotny.
Vychladlý jahodový sirup následně přeceďte do jiné nádoby přes sítko.
Znovu zahřívejte do bodu varu.
Nakonec přidejte opět jahody a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Výše uvedený postup (scezení sirupu, jeho vaření a chladnutí) opakujte ještě alespoň dvakrát. V konečné fázi provařte jahody v sirupu asi minutu, pak je vyjměte opatrně na tác a nechte tuhnout a chladnout.
Kandované ovoce by se mělo prosušit zhruba za 4 dny. Měli byste ho však pravidelně otáčet. Možné je jahody usušit i v sušičce na potraviny.
Hotové kandované jahody byste měli ideálně uskladnit v mrazáku (v uzavíratelné plastové misce anebo v pevném sáčku na zamrazování). Díky teplotám pod nulou si zachovají stále svůj lesk a rovněž i chuť. V lednici mohou být pouze krátkodobě.
Nechte si chutnat k této domácí dobrotě, ať už ji použijete jakýmkoliv způsobem.