Kari polévka z červené čočky - postup přípravy
Červená čočka je skvělá věc – nejenže je chutná a zdravá, ale navíc se s ní skvěle pracuje. Má všechny benefity klasické hnědé čočky, na kterou jste zvyklí, ale navíc se nemusí předem máčet, je hned hotová a nenadýmá. Skvěle si navíc rozumí s asijskými chutěmi, jako je kupříkladu kari, což ji předurčuje pro použití v této lahodné polévce, o recept na niž se s námi podělila paní Aneta Vagalová.
Ingredience
Čočku přeberte od poškozených či zkažených zrn a jiných nečistot, vsypte ji do síta a minutu ji proplachujte pod proudem studené vody. Nechte ji okapat.
Na sádle či olivovém oleji osmahněte jemně nasekanou cibuli, přidejte na proužky pokrájený pórek a na půlkolečka nakrájenou mrkev. Přidejte prolisovaný či najemno nastrouhaný česnek, přisypejte kari a chilli a nechte chvilku zarestovat. Polévku podlijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Když je mrkev zpola měkká, vsypte brambory do hrnce s vroucí polévkou a přisypejte také propláchnutou a okapanou čočku. Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud mrkev i brambory zcela nezměknou. Čočka je hotová velmi rychle, proto nenechávejte polévku na sporáku příliš dlouho, jinak se rozpadne (i to má ale své kouzlo, polévka se tím přirozeně zahustí).
Hotovou polévku můžete posypat jemně nasekanou natí koriandru nebo petrželkou. Pokud chcete, dozdobte ji kopečkem zakysané smetany a podávejte.