Kávový piškot se šlehačkou a oříšky - postup přípravy
Chystá se k vám vzácná návštěva? Pak ji pohostěte dokonalým zákuskem v podobě kávového piškotu se šlehačkou a oříšky. Všichni se budou oblizovat až za ušima! Jedním si můžete být tedy jistí, tento lahodný dezert nezbyde na další den!
Těsto
Zdobení
Začněte tím, že si v bílém jogurtu rozpustíte kávu. Následně si v míse vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem do pěny a přidejte i rostlinný olej, kávovou směs, mléko, kypřící prášek do pečiva a polohrubou mouku.
Vypracujte hladké a polotekuté těsto, které vlijte nakonec do koláčové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Piškot pečte asi 25 minut při teplotě 180 °C.
Příprava smetanové náplně a dokončování kávového piškotu
Nyní si k ruce vezměte řádně vychlazenou smetanu a vyšlehejte ji do tuhého sněhu pomocí ručního mixéru spolu s moučkovým cukrem. Krém pak naneste na zchladlý kávový piškot a zasypejte drcenými vlašskými oříšky. Dezert před podáváním nechte několik hodin tuhnout v lednici.
Servírování kávového piškotu se šlehačkou a oříšky
Vychlazený kávový piškot se šlehačkou a vlašskými oříšky vyjměte z lednice, pokrájejte na menší porce a podávejte třeba s kvalitní kávou (espresso, latté, cappuccino) anebo s šálkem ovocného čaje.
Hodit se bude k tomuto lahodnému dezertu ovšem i horká čokoláda, mléčný koktejl a teplé kakao. Přejeme vám dobrou chuť!