Klasická domácí kulajda - postup přípravy
Kulajda je trochu jako svíčková. Teoreticky existuje jeden recept, který má ale v praxi nekonečné množství obměn a variací. Vyzkoušejte rodinnou verzi kulajdy od paní Marie Kopalové, s jistotou si ji také oblíbíte.
Ingredience
Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Houby, pokud jsou sušené, předem namočte a nechte nasáknout. Použít můžete i mražené, anebo třeba nakládané v octě. V každém případě je nakrájejte na menší kousky.
V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm hladkou mouku mírně dozlatova. Zalijte ji trochou vody nebo vývarem, přičemž svižně míchejte, aby se jíška rozpustila, a nechte ji krátce povařit. Přidejte nakrájené brambory a houby (máčíte-li sušené, přidejte je i s vodou, v níž se máčely), polévku osolte, zalijte vodou či vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou (pokud chcete použít kyselé houby, počkejte s jejich přidáním, až budou brambory měkké, jinak by se neuvařily).
Přidejte nadrobno krájený kopr a za stálého míchání přilijte rozkvedlaná vejce. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí, octem, případně cukrem, nechte ještě minutku provařit a podávejte.