Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasický recept na lahodný a nadýchaný dort jako od babičky

Klasický recept na lahodný a nadýchaný dort jako od babičky - postup přípravy

Pokud máte rádi sladké klasiky, které se nikdy neomrzí, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na vláčný, měkký a nadýchaný dort, který potěší vaše chuťové buňky. Navíc vám také možná připomene prázdniny u babičky, kdy jste podobných pochoutek měli nejspíše až nad hlavu. Je to tedy ideální způsob, jak si pochutnat, nestrávit v kuchyni pomalu celou věčnost, a navíc si možná i připomenout staré dobré časy.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si připravte dvě středně velké misky, do kterých si oddělíte vaječné bílky od žloutků. Bílky poté se špetkou soli vyšleháte na tuhou pěnu a žloutky zase smícháte s cukrem, až vám vznikne hustá jemná směs. K té poté postupně přimícháte olej, mléko a vanilkový cukr. Když se vše krásně spojí, přidejte nastrouhanou citronovou kůru.




Vše opět hezky promíchejte a poté do vzniklé žloutkové směsi pomalu prosejte mouku společně s práškem do pečení. Pak pomocí špachtle vmíchejte bílkovou pěnu. Těsto tak bude krásně nadýchané a vláčné. Nakonec přidejte pouze rozinky a pečlivě je vmíchejte do hotového těsta. Dle libosti se však dají nahradit například kousky čokolády, kokosem, oříšky či dokonce lentilkami.


Když máte těsto připravené, odeberte si z něj zhruba 2-3 polévkové lžíce do misky bokem. Celé těsto poté rovnoměrně vylijte do připravené formy na pečení. Tu buď pečlivě vyložte pečícím papírem nebo pomažte máslem a posypte polohrubou moukou. Těsto, které jste si odložili bokem nyní smíchejte s kakaem až vznikne hladká čokoládová směs. Tu poté nalijte na hotové těsto připravené ve formě a pomocí špejle roztáhněte do požadovaného vzoru.

Celou formu nakonec vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů kde podle potřeby pečte asi 40 minut, dokud celé těsto krásně nezhnědne. Na závěr stačí vytáhnout, nechat vychládnout a můžete rozkrájet a podávat. Dokonale se hodí například se šlehačkou navrchu nebo s čerstvými malinami či jiným letním ovocem. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů