Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč ze zakysané smetany s krémovou náplní

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Koláč ze zakysané smetany s krémovou náplní - postup přípravy

Koláč ze zakysané smetany je lahodný, a díky náplni má bohatou krémovou chuť. Smetana dodává dezertu jemnou kyselost, která skvěle vyvažuje sladkost těsta.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte korpus. V míse vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do směsi změklé máslo a citronovou kůru. 

Poznámka: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

2. KROK

Do směsi přidejte mouku a kypřící prášek do pečiva. Ingredience zamíchejte a vytvořte těsto, které rozdělte na dvě stejně velké části. Obě zabalte do sáčku a vložte je do mrazáku na 20 minut. 

3. KROK

Poznámka: Mouku přidejte nadvakrát, aby se ingredience lépe propojily. Chcete-li se vyhnout hrudkám v těstu, doporučujeme mouku před použitím prosít.

4. KROK

Nyní vytvořte krém. Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a za stálého šlehání do něj vmíchejte cukr. Poté přidejte také zakysanou smetanu, kterou můžete nahradit bílým jogurtem. Do směsi nakonec vešlehejte škrob nebo mouku. 

5. KROK

Poznámka: Cukr i zakysanou smetanu přidejte natřikrát, aby se ingredience lépe propojily.

6. KROK

První část vyjměte z mrazáku a pokryjte jí dno formy na koláč. Na těsto vylijte připravený krém, který pokryjte nahrubo nastrouhanou druhou částí těsta. 

Poznámka: Koláč ze zakysané smetany pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.

7. KROK

Koláč nechte po upečení vychladnout a poté jej podávejte nakrájený na kousky. Můžete ho ale servírovat také teplý, hned po upečení. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů