Koláč ze zakysané smetany s krémovou náplní - postup přípravy
Koláč ze zakysané smetany je lahodný, a díky náplni má bohatou krémovou chuť. Smetana dodává dezertu jemnou kyselost, která skvěle vyvažuje sladkost těsta.
Ingredience
Krém
Nejprve připravte korpus. V míse vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do směsi změklé máslo a citronovou kůru.
Poznámka: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Do směsi přidejte mouku a kypřící prášek do pečiva. Ingredience zamíchejte a vytvořte těsto, které rozdělte na dvě stejně velké části. Obě zabalte do sáčku a vložte je do mrazáku na 20 minut.
Poznámka: Mouku přidejte nadvakrát, aby se ingredience lépe propojily. Chcete-li se vyhnout hrudkám v těstu, doporučujeme mouku před použitím prosít.
Nyní vytvořte krém. Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a za stálého šlehání do něj vmíchejte cukr. Poté přidejte také zakysanou smetanu, kterou můžete nahradit bílým jogurtem. Do směsi nakonec vešlehejte škrob nebo mouku.
Poznámka: Cukr i zakysanou smetanu přidejte natřikrát, aby se ingredience lépe propojily.
První část vyjměte z mrazáku a pokryjte jí dno formy na koláč. Na těsto vylijte připravený krém, který pokryjte nahrubo nastrouhanou druhou částí těsta.
Poznámka: Koláč ze zakysané smetany pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
Koláč nechte po upečení vychladnout a poté jej podávejte nakrájený na kousky. Můžete ho ale servírovat také teplý, hned po upečení.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Сладкая жизнь с Юлией Шевчук