Kopřivový sirup bez vaření s citrónem - postup přípravy
Pokud si libujete ve výrobě domácích sirupů, vyzkoušejte tento kopřivový s osvěžujícím citrónem. Nejenže skvěle chutná, je to zároveň vynikající antioxidant.
Ingredience
Kopřivy pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a poté je vložte do vroucí vody. Ponořte je a zasypte je kyselinou citrónovou. Následně směs nechte odpočinout po dobu 24 hodin.
Citróny omyjte, odkrojte z nich konce a nakrájejte je na měsíčky. Poté je přendejte do mixéru a rozmixujte je na jemnou kaši.
Kopřivy promíchejte a vlijte do nich rozmixované citróny. Směs poté velmi pečlivě promíchejte a nechte ji odpočinout 1 hodinu.
Vyluhované kopřivy přeceďte přes jemné sítko a do vzniklé tekutiny přisypte cukr. Směs míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Do sirupu přisypte mátový cukr a potravinářské barvivo. Vše pečlivě promíchejte a poté tekutinu přelijte do připravených lahví.
Kopřivový sirup můžete ředit vodou nebo ho použijte do přípravy alkoholických i nealkoholických koktejlů.
Zdravotní účinky:
- vysoký obsah antioxidantů
- pomáhá v boji se záněty a zvětšené prostatě
- čistí játra
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.