Králík na kyselo s houbami - postup přípravy
Králík je lahodným a zároveň dietním pokrmem. Paní Romana Važanská nám poskytla recept, podle něhož ho připravuje se sladkokyselou omáčkou s houbami, ke které je skvělý knedlík nebo těstoviny.
Na vývar
Na omáčku
Přední díl králíka a hřbet očistěte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte sůl, celou cibuli a koření v receptu na vývar. Králíka vařte tak dlouho, dokud nebude měkký. Pak maso oberte, ovšem vývar nevylévejte, ale přeceďte ho.
Nejméně hodinu dopředu si namočte sušené houby. V hrnci rozehřejte sádlo a dejte na něj smažit na kostičky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek, velmi krátce ho osmažte a přidejte nakrájené maso z králíka. Osolte ho, opepřete a přilijte vývar, jenom malé množství si ho ještě schovejte. Poté přidejte houby a najemno nasekaný libeček.
V mléce rozmíchejte mouku tak, aby v ní nebyly hrudky. Poté mléko s moukou nalijte přes síto do hrnce a stále míchejte. Kysanou smetanu rozmíchejte se zbylou částí vývaru a vlijte ji do omáčky. Podle chuti ji dokyselte citronovou šťávou (lze použít i ocet), cukrem a dosolte. Nakonec dejte hrudku másla. Omáčka je skvělá s knedlíkem nebo těstovinami.
Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz.