Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké sušenky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Křehké sušenky - postup přípravy

Čekáte návštěvu, rádi byste ji pohostili něčím dobrým ze své domácí kuchyně, ale spižírna je téměř prázdná? Nezoufejte, pokud vám zbylo máslo, mouka a cukr, bude vám to bohatě stačit. Na co? Na domácí sušenky, které jsou nejjednodušší, jaké vůbec mohou být a přitom jsou velmi chutné. Ostudu si s nimi rozhodně neutrhnete. Hodí se také jako rychlé pohoštění pro děti, které honí mlsná či k jakékoliv jiné příležitosti.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Máslo vyndejte z lednice a nechte ho na talíři zteplat tak, aby úplně změklo.




Pak ho vhoďte do hluboké mísy, přisypejte cukr a elektrickým šlehačem jej začněte šlehat nejprve na nízké otáčky a po chvíli na střední až vysoké, dokud nezískáte hmotu hladké, nadýchané a vzdušné konzistence.

Když je máslová hmota dostatečně hladká, přisypejte k ní hrnek mouky a dále šlehejte, abyste vytvořili drobivé těsto.

To pak z mísy vyklopte na pracovní plochu a rukama ho začněte hníst a mačkat tak, abyste z něho vytvořili jednolitou a soudržnou hmotu.

Z té pak vyválejte válec, který po stranách vytvarujte do dlouhého kvádru. Ten pak obalte v hrubozrnném cukru, zabalte ho do přilnavé potravinářské fólie a uložte ho do ledničky vychladnout a ztuhnout. To by mělo trvat kolem 30 minut.


Po uplynutí půlhodiny vyjměte sušenkový kvádr z lednice, rozbalte ji z igelitové fólie a ostrým nožem jej opatrně rozkrájejte na čtverce o síle kolem půl centimetru.

Připravte si plech vyložený pečicím papírem a vyskládejte na něj čtverečky v pravidelných mírných rozestupech.

Vložte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte sušenky po dobu kolem 20 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.

Po dopečení už stačí sušenky jen vyndat z trouby, nechat vychladnout s vyskládat do misky nebo na talíř. Pokud chcete, můžete je z jedné strany potřít rozpuštěnou čokoládou nebo jinou oblíbenou polevou. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů