Křehké sušenky - postup přípravy
Čekáte návštěvu, rádi byste ji pohostili něčím dobrým ze své domácí kuchyně, ale spižírna je téměř prázdná? Nezoufejte, pokud vám zbylo máslo, mouka a cukr, bude vám to bohatě stačit. Na co? Na domácí sušenky, které jsou nejjednodušší, jaké vůbec mohou být a přitom jsou velmi chutné. Ostudu si s nimi rozhodně neutrhnete. Hodí se také jako rychlé pohoštění pro děti, které honí mlsná či k jakékoliv jiné příležitosti.
Ingredience
Máslo vyndejte z lednice a nechte ho na talíři zteplat tak, aby úplně změklo.
Pak ho vhoďte do hluboké mísy, přisypejte cukr a elektrickým šlehačem jej začněte šlehat nejprve na nízké otáčky a po chvíli na střední až vysoké, dokud nezískáte hmotu hladké, nadýchané a vzdušné konzistence.
Když je máslová hmota dostatečně hladká, přisypejte k ní hrnek mouky a dále šlehejte, abyste vytvořili drobivé těsto.
To pak z mísy vyklopte na pracovní plochu a rukama ho začněte hníst a mačkat tak, abyste z něho vytvořili jednolitou a soudržnou hmotu.
Z té pak vyválejte válec, který po stranách vytvarujte do dlouhého kvádru. Ten pak obalte v hrubozrnném cukru, zabalte ho do přilnavé potravinářské fólie a uložte ho do ledničky vychladnout a ztuhnout. To by mělo trvat kolem 30 minut.
Po uplynutí půlhodiny vyjměte sušenkový kvádr z lednice, rozbalte ji z igelitové fólie a ostrým nožem jej opatrně rozkrájejte na čtverce o síle kolem půl centimetru.
Připravte si plech vyložený pečicím papírem a vyskládejte na něj čtverečky v pravidelných mírných rozestupech.
Vložte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte sušenky po dobu kolem 20 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.
Po dopečení už stačí sušenky jen vyndat z trouby, nechat vychladnout s vyskládat do misky nebo na talíř. Pokud chcete, můžete je z jedné strany potřít rozpuštěnou čokoládou nebo jinou oblíbenou polevou. Dobrou chuť.