Křehký éclair dort - postup přípravy
Po dobrém svátečním obědě se vždy hodí křehký moučník nebo zákusek, který dokonale doplní šálek espressa nebo čaje. Vsaďte třeba na éclair dort s jemným krémem a smetanovou vrstvou! Jeho chuť vás dostane.
Korpus
Vanilkový krém
Smetanová vrstva
Poleva
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Dále se pusťte do přípravy těsta. Do hrnce si nalijte mléko, vodu, vložte i kousky másla, špetku soli a vše zahřívejte na mírném plamenu, dokud se suroviny nepropojí. Poté tekutinu odstavte a vsypte do ní prosátou polohrubou mouku. Měli byste vypracovat hladké polotuhé těsto. Až trochu vychladne, zakomponujte do něj ještě pomocí mixéru vejce.
Hotovou směs naneste na plech s pečícím papírem, pečlivě rozprostřete a dejte péct do trouby na cca 15 minut při teplotě 200 °C.
Než se korpus upeče, začněte s přípravou vanilkového krému. V rendlíku se silnějším dnem si rozmíchejte vejce spolu s cukrem a kukuřičným škrobem. Poté vše zalijte mlékem a směs dejte vařit na plotnu. Míchejte průběžně do zhoustnutí. Až bude pudink hotový, odstavte jej z plotny a nechte vychladnout. Nakonec do něj zamixujte i změklé máslo, mascarpone a vanilkovou esenci.
V momentu, kdy budete mít hotový korpus i krém, můžete postupně začít kompletovat dort. Na upečené těsto navrstvěte vanilkovou náplň a rozetřete po celém povrchu.
Nakonec ještě na zákusek naneste oslazenou zakysanou smetanu.
Povrch přelijte čokoládovou polevou (z rozpuštěné mléčné či hořké čokolády, másla, vody) a dejte tuhnout do lednice ideálně na několik hodin.
Ztuhlý a vychlazený éclair dort nakrájejte na menší kostky a podávejte například s oblíbeným druhem kávy, s čajem anebo s kakaem.
Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud chcete svůj křehký zákusek vylepšit, můžete do něj zakomponovat i čerstvé ovoce, jako například jahody, borůvky, maliny, třešně či višně. Skvělá pak bude místo zakysané smetany na povrchu obyčejná vyšlehaná smetana. Možné je také udělat dva korpusy, přičemž jeden z nich položíte na povrch dortu a krém bude uprostřed.