Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký éclair dort

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Křehký éclair dort - postup přípravy

Po dobrém svátečním obědě se vždy hodí křehký moučník nebo zákusek, který dokonale doplní šálek espressa nebo čaje. Vsaďte třeba na éclair dort s jemným krémem a smetanovou vrstvou! Jeho chuť vás dostane.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Vanilkový krém

Smetanová vrstva

Poleva

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Dále se pusťte do přípravy těsta. Do hrnce si nalijte mléko, vodu, vložte i kousky másla, špetku soli a vše zahřívejte na mírném plamenu, dokud se suroviny nepropojí. Poté tekutinu odstavte a vsypte do ní prosátou polohrubou mouku. Měli byste vypracovat hladké polotuhé těsto. Až trochu vychladne, zakomponujte do něj ještě pomocí mixéru vejce.




Hotovou směs naneste na plech s pečícím papírem, pečlivě rozprostřete a dejte péct do trouby na cca 15 minut při teplotě 200 °C.

Než se korpus upeče, začněte s přípravou vanilkového krému. V rendlíku se silnějším dnem si rozmíchejte vejce spolu s cukrem a kukuřičným škrobem. Poté vše zalijte mlékem a směs dejte vařit na plotnu. Míchejte průběžně do zhoustnutí. Až bude pudink hotový, odstavte jej z plotny a nechte vychladnout. Nakonec do něj zamixujte i změklé máslo, mascarpone a vanilkovou esenci.

V momentu, kdy budete mít hotový korpus i krém, můžete postupně začít kompletovat dort. Na upečené těsto navrstvěte vanilkovou náplň a rozetřete po celém povrchu.

Nakonec ještě na zákusek naneste oslazenou zakysanou smetanu.


Povrch přelijte čokoládovou polevou (z rozpuštěné mléčné či hořké čokolády, másla, vody) a dejte tuhnout do lednice ideálně na několik hodin.

Ztuhlý a vychlazený éclair dort nakrájejte na menší kostky a podávejte například s oblíbeným druhem kávy, s čajem anebo s kakaem.

Přejeme vám dobrou chuť.

Pokud chcete svůj křehký zákusek vylepšit, můžete do něj zakomponovat i čerstvé ovoce, jako například jahody, borůvky, maliny, třešně či višně. Skvělá pak bude místo zakysané smetany na povrchu obyčejná vyšlehaná smetana. Možné je také udělat dva korpusy, přičemž jeden z nich položíte na povrch dortu a krém bude uprostřed.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů