Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký kakaový dort s pudinkovým krémem a šlehačkou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Křehký kakaový dort s pudinkovým krémem a šlehačkou - postup přípravy

Dokonalé věci nemusí být nutně také složité. Tento dort je toho skvělým příkladem. Křehké těsto z vaječných bílků a kakaa se snoubí s jemným pudinkovým krémem a pořádnou vrstvou šlehačky. To je dokonalá kombinace (nejen) pro děti.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Na dokončení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Hladkou mouku nasypejte do hluboké misky, přidejte k ní dvě špetky soli a dobře promíchejte. K této směsi přidejte osm polévkových lžic cukru, čtyři lžíce kakaového prášku a jeden balíček prášku do pečiva a všechny suché přísady opět důkladně promíchejte, abyste získali jednolitou sypkou směs.

2. KROK

Vaječné bílky vložte do jiné hluboké misky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do tuhé konzistence, která sama drží v misce a po vytažení metliček zanechává tuhé špičky. K této směsi pak po lžících přidávejte moučnou směs a pokaždé vařečkou jemně, ale důkladně promíchejte. Když tímto způsobem přidáte poslední zbytek suchých ingrediencí, získáte tmavě hnědou bílkovou hmotu. K té pak přilijte osm lžic rostlinného oleje a rumovou esenci a znovu zamíchejte. Výsledné těsto vlijte do plechu a rovnoměrně ho rozetřete do tvaru obdélníku. Vložte ho do trouby péct na 180 °C po dobu kolem 15 minut.

3. KROK

Do hluboké misky vložte osm žloutků a začněte je šlehat. Postupně k nim přidávejte cukr a šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a vajíčka nezískají napěněnou konzistenci a bělavou barvu. Po částech ke žloutkům přidávejte hladkou mouku, a nakonec přilijte po částech mléko. Nepřestávejte šlehat, dokud nezískáte řídkou hmotu. Tu vlijte do kastrůlku a na středním ohni za stálého míchání vařte 10 minut do zhoustnutí. Hotový krém přelijte do mísy a nechte 20 minut vychladnout. K vychladlému pudinku postupně přidávejte máslo a zašlehejte ho do hmoty.

4. KROK

Povrch vychladlého korpusu potřete mlékem a nechte ho 5 minut odstát. Pak na těsto navršte pudinkový krém, uhlaďte ho do roviny a na něj vyskládejte vrstvu sušenek, které namáčejte do mléka. Vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem do pevné pěny, kterou navršte na sušenkovou vrstvu, vyrovnejte a navrch posypejte strouhanou čokoládou. Hotový dort vložte alespoň na 2 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice, aby ztuhl a krásně se rozležel. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů