Křehký višňový koláč se smetanou - postup přípravy
Máte v oblibě osvěžující ovocné koláče? Potom vás zcela jistě nadchne ten višňový se smetanou. Konzistencí je velmi křehký, jemný a zároveň také vláčný. Podávat jej dokonce můžete jako slavnostní dezert své návštěvě, bude nadšená!
Těsto
Náplň
Smetanová zálivka
Začněte tím, že si do mísy vsypete hladkou mouku a k ní pak nastrouháte nahrubo studené máslo. Rukama následně obě suroviny propojte v jakousi drobenku.
K té přidejte sůl, cukr moučkový i vanilkový, kypřící prášek do pečiva, studenou vodu, vejce a vypracujte hladké a homogenní těsto, které bude mít polotuhou konzistenci. Hmotu zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice asi na půl hodiny.
Následně se pusťte do přípravy višňové náplně. Ovoce promíchejte v míse spolu s hladkou moukou a také s kukuřičným škrobem. Dále také promíchejte v jiné míse smetanu ke šlehání s krupicovým cukrem, vejci, kukuřičným škrobem a vanilkovým cukrem.
Nyní vyjměte těsto z lednice a vyválejte ho na pomoučeném vále v plát. Ten poklaďte do koláčové formy vystlané pečícím papírem.
Naneste na těsto višně.
A nakonec ovoce přelijte smetanovou zálivkou. Vše pečte v předehřáté troubě asi 60 minut při teplotě 180 °C.
Upečený višňový koláč vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte třeba s šálkem kávy.
Přejeme vám dobrou chuť!