Křupavé domácí bagety - postup přípravy
Domácí pečivo nemá konkurenci, o tom žádná. Zkuste si jej tedy podle tohoto jednoduchého receptu připravit také. Jedná se o křupavé bagetky, které upotřebíte například na svačinu do práce. Budete se jen oblizovat.
Ingredience
Nejprve si do hlubší mísy prosejte hladkou mouku přes jemné sítko. Poté do ní vsypte sušené droždí, sůl, vlijte teplé mléko a vložte i změklé máslo. Ideálně rukama vypracujte homogenní těsto, které se nebude lepit a bude vláčné. Následně mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě alespoň jednu hodinu.
Tvoření domácích baget a jejich spaření ve vodě
Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy na pomoučený vál a ještě propracujte. V další fázi ho rozdělte pomocí nože na asi pět stejně velkých částí, z kterých vytvarujte bochánky. Ty přikryjte igelitovým sáčkem a nechte dokynout asi dvacet minut. Nyní začněte tvořit samotné bagety.
Každý bochánek rozválejte na jakýsi ovál a srolujte jako závin, jen s tím rozdílem, že těsto neplníte. Jen zahnete okraje. Délku bagety pak přizpůsobte velikosti hrnce, který máte doma (použijte ten největší). Do něj nalijte asi do ¾ vodu a přiveďte k varu.
V tomto momentu do tekutiny vyskládejte polotovary baget a spařte je. Průběžně pečivo přelévejte vodou pomocí lžíce (proces bude trvat krátkou dobu, cca do dvou minut).
Pečení baget a jejich servírování
Vodou spařené bagety vyjměte z hrnce na plech s pečícím papírem a nožíkem na povrchu udělejte několik zářezů. Nakonec dejte péct do trouby na cca 30 minut při 200 °C. Pečivo po upečení vyjměte, nechte zchladnout a podávejte s oblíbenými pomazánkami, uzeninami či sýry. Přejeme dobrou chuť.