Křupavé sušenky s ořechovou náplní - postup přípravy
Nejen k svátkům patří mlsání sladkostí a cukroví. Přinášíme vám skvělý recept na křupavé a vláčné sušenky s ořechovou náplní. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí.
Těsto
Náplň
Nejprve si připravte těsto. V míse si smíchejte hladkou mouku spolu s nahrubo nastrouhaným studeným máslem. Poté vsypte i jedlou sodu, špetku soli, moučkový cukr, zakápněte zakysanou smetanou a vypracujte hladké nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice asi na hodinu. Mezitím se pusťte do výroby ořechové náplně.
V míse si smíchejte mleté vlašské ořechy společně s moučkovým cukrem a do směsi vlijte i rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte do homogenní směsi. Nyní si těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na tři stejně velké kusy. Až budete pracovat s jedním, dva zbývající dejte opět do chladničky. Z těsta posléze vyválejte plát a z něj vykrajujte kolečka o velikosti cca 10 x 10 cm (mohou být samozřejmě i menší). Každé kolečko pak přetřete ořechovou náplní a zarolujte. Jednotlivé kusy vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte cca 20 minut při teplotě 180 °C.
Upečené ořechové sušenky vyjměte z trouby, posypejte moučkovým cukrem a podávejte po vychladnutí s oblíbeným nápojem. Plnit můžete cukrová nejen ořechy, ale také například mákem, či tvarohem. Přejeme vám dobrou chuť.