Kubíkovy rohlíky se sádlem - postup přípravy
Tyto domácí rohlíky jsou jako z obchodu, jenže o něco lepší, chutnají totiž přesně tak, jak od nich očekáváte, ale mají navíc vaši lásku a péči. Vyzkoušený a ověřený recept je od paní Romany Staňové.
Ingredience
Smíchejte vlažnou vodu, ječný slad (případně cukr) a rozdrobené kvasnice. Promíchejte, aby se ingredience rozpustily, a nechte na teplém místě stát asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
Ke vzniklému kvásku přidejte dvě lžičky soli, sádlo a prosejte hladkou mouku a zadělejte tvárné, pružné a nelepivé těsto, které zakryjte utěrkou či fólií a nechte ho v teple asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vyválejte kulatou placku a rozkrájejte ji kráječem na pizzu na trojúhelníky. Z uvedeného množství by jich mělo vyjít asi 10 kousků.
Každý trojúhelník stočte od základny k cípu do tvaru rohlíku. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut vykynout.
Mezitím si rozehřejte troubu na teplotu 220 až 230 °C a po vykynutí rohlíky pečte asi 15 minut, aby na povrchu jemně zezlátly. Hotové rohlíky nechte zchladnout a podávejte, jak jste zvyklí.