Kuřecí střapaté řízky neboli „střapáčky“ - postup přípravy
Pod roztomilým názvem „střapáčky“ se ukrývají jemné řízečky složené z na nudličky nakrájeného kuřecího masa. Recept je velmi snadný a přitom velmi efektní, proto pokud máte rádi kuřecí řízky, ale už se vám trochu ohrály, toto je jejich vynikající náhrada. Recept máme od paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
V misce smíchejte zakysanou smetanu s vejci, hladkou moukou, lžičkou hořčice, prolisovaným česnekem a podle chuti přidejte grilovací koření, sůl a mletý černý pepř. Vidličkou či metlou ingredience důkladně prošlehejte, abyste získali hladké a homogenní těstíčko.
Kuřecí maso nakrájejte na tenké nudličky, vhoďte je do mísy s těstíčkem a vše důkladně promíchejte.
Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje, z masové směsi odeberte jednu sběračku a vyklopte ji do pánve. Maso urovnejte tak, aby leželo v jedné vrstvě a vytvořilo souvislou placičku, kterou nechte osmažit po obou stranách na středním ohni dozlatova. Stejným způsobem usmažte i zbytek připravené směsi.
Hotové střapaté řízečky nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém několika vrstvami papírových utěrek a podávejte je s bramborovou kaší, vařenými brambory či bramborovými hranolky. Skvěle ale chutnají i s čerstvým zeleninovým salátem.