Kuřo knedlo zelo - postup přípravy
Vepřo knedlo zelo je česká klasika, nic zlého se však nestane, pokud tradiční vepřové maso zaměníme za kuřecí. A aby se přeci jen té tradici učinilo zadost, přidáme na něj trochu slaniny, jak to udělala paní Hana Petrášová.
Ingredience
Na zelí
Očistěte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka a česnek na plátky. V pekáči na sporáku rozehřejte rostlinný olej a nechte na něm osmahnout cibuli dorůžova. Po chvilce přidejte česnek a pokračujte v restování, dokud nezačne vonět.
Kuřecí stehenní řízky osolte a opepřete a nechte je spolu s cibulí a česnekem zprudka po obou stranách zatáhnout. Poté je podlijte trochou vody, přidejte pár snítek tymiánu, zakryjte pekáč poklicí nebo alobalem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct na přibližně 1 hodinu.
Zatímco se kuře peče, v pánvi nechte zvolna opéct dozlatova plátky anglické slaniny. Po uplynutí první doby pečení odkryjte pekáč s kuřetem, položte na každé stehno plátek opečené slaniny, do pekáče přidejte oříšek másla a nechte odkryté dopékat dalších 30 minut, aby maso získalo krásně zlatavou barvu.
Čerstvé hlávkové zelí nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte trochu hrubé mouky, nechte ji zarestovat a přidejte nakrájené zelí. Trochu jej osolte a okmínujte, podle potřeby podlijte trochou vody a nechte pod pokličkou dusit doměkka.
Po chvíli dušení přidejte na drobné kostičky pokrájené velké rajče a dál pokračujte ve vaření, dokud zelí zcela nezměkne. Nakonec ho dochuťte solí a octem a podávejte s pečeným kuřecím masem a houskovým knedlíkem.