Kvasnicové listové těsto - postup přípravy
Listové těsto je velmi univerzální materiál, který se hodí pro výrobu plněného pečiva ovocem, marmeládami, sladkými pudinkovými krémy, ale i šunkou, sýrem, špenátem či párkem a mnoha dalšími věcmi. Má charakteristickou strukturu, která se dělí do tenoučkých a křehkých vrstev. Je to úplně jiné těsto, než všechna ostatní a nutno dodat, že je i velice oblíbené. Pokud jste se doposud výroby listového těsta báli, právě teď je načase odhodit veškerý strach stranou. Přinášíme vám jednoduchý recept, který určitě zvládnete i bez velkých zkušeností a vlastnoruční výrobky z něj vám i vaší rodině budou dělat velkou radost.
Ingredience
Návod na přípravu:
Sušené droždí a lžičku cukru nasypejte do misky s teplou vodou a nechte na teplém místě odpočinout asi 15 minut, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit malé bublinky. To je signál, že se kvasinky probudily k životu a vy můžete pokračovat v práci.
Ke kvásku přidejte teplé (ne horké!) mléko a vyklepněte jedno vajíčko. Vidličkou nebo metličkou směs ručně rozšlehejte. Elektrický šlehač tu teď není zapotřebí.
Na pracovní plochu si vysypejte hladkou mouku a přidejte k ní sůl a dvě lžičky cukru, promíchejte a nakonec na kousky nakrájené studené máslo. S pomocí nože nebo jiného vhodného nástroje utřete mouku s máslem. Nedělejte to rukama, máslo by se tavilo teplem vašich rukou a to je špatně.
Všechny získané drobky mouky s máslem shromážděte na hromádku, uprostřed udělejte důlek a nalijte do něho připravený kvásek s vajíčkem. Nyní už těsto hněťte rukama, ale pracujte rychle, aby se máslo příliš neroztavilo. Když získáte jednolitou hmotu, zabalte těsto do přilnavé fólie a dejte do lednice chladit na 2 až 3 hodiny.
Po uplynutí této doby můžete těsto vyndat z lednice a připravit z něho výsledný výrobek.
Přejeme vám spoustu zábavy a dobrou chuť.