Kyjevský dort – vrstvený moučník s vlašskými ořechy a vanilkovým pudinkovým krémem - postup přípravy
Krok za krokem vám vysvětlíme, jak snadno připravíte báječný vrstvený dort plný voňavých a křupavých vlašských ořechů, proložených jemným pudinkovým krémem. Jeho lahodná chuť vám nedá spát. A pokud chcete, aby vám vydržel až do rána, měli byste zamknout lednici na zámek! Jinak se dort nevysvětlitelně ztratí!
Těsto
Krém
Další
Nejprve připravte krém. Do kastrůlku nasypejte škrob, moučkový cukr a přidejte jeden žloutek. Za stálého šlehání přilijte 100 ml mléka a postavte hrnec na kamna. Na středním ohni za stálého míchání směs zahřejte, a přitom přilijte zbývající mléko. Míchejte dohladka a jakmile směs přejde k varu, pokračujte v míchání další 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Odstavte z plotny, přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a povrch krému zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině (tak se nevytvoří škraloup). Pudink nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazený pudink odkryjte, přidejte k němu změklé máslo a vyšlehejte obojí dohladka.
Pro přípravu těsta smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a práškem do pečiva a přidejte k nim žloutky a změklé máslo. Uhněťte homogenní a měkké těsto, zabalte ho do igelitu a vložte na 15 minut do lednice. Jádra vlašských ořechů nasekejte nahrubo. Z bílků vyšlehejte měkký sníh, do kterého zapracujte 80 gramů cukru. Výsledkem by měla být bílá, tuhá a lesklá pěna.
Těsto rozdělte na 3 stejné díly, dva z nich vložte zpátky do lednice a třetí rozválejte na kusu pečicího papíru poprášeného moukou na obdélník o rozměrech 20 x 30 cm. Urovnejte okraje a přeneste těsto do plechu, rozetřete na něj třetinu bílkové pěny a posypejte ji třetinou nasekaných ořechů. Vložte těsto do trouby vyhřáté na 175 °C péct 15 minut. Stejným způsobem postupujte i se zbylými dvěma díly těsta, bílkového sněhu a ořechů.
Dort sestavte tak, že na podnos vyskládejte těsto střídavě proložené vrstvou krému. Poslední vrstvu by měl tvořit plát těsta s ořechy na povrchu. Takto připravený dort vložte do lednice na 4 až 5 hodin nebo lépe přes noc, aby se chutě proležely a těsto změklo. Nakonec moučník nakrájejte na porce a podávejte.