Kynuté buchty s marmeládou z jablek - postup přípravy
Buchty s marmeládou jsou nadýchané, voňavé a plné osvěžující chuti. Připravíte je snadno z kynutého těsta a můžete je podávat i při slavnostních příležitostech.
Kvásek
Těsto
Náplň
Na vymazání
Na potření a posypání
Vodu smíchejte s mlékem, cukrem, sušeným droždím a 3 lžícemi mouky. Směs zakryjte potravinovou fólií a nechte vzejít kvásek, na teplém místě. Potrvá to asi 10–15 minut.
Asi po 10–15 minutách do kvásku vmíchejte klasický i vanilkový cukr se špetkou soli, vejcem, vaječným bílkem a změklým máslem.
Tip: Místo másla můžete použít margarín.
Jakmile se ingredience propojí, přidejte mouku a uhněťte těsto, do kterého zapracujte olej.
Poznámka: Aby bylo těsto dokonalé a bez hrudek, mouku předem prosejte a hněťte ho 5–7 minut.
Těsto vložte do mísy, zakryjte ho fólií a nechte ho kynout 40 minut, na teplém místě.
Poznámka: Díky tomuto receptu byste měli získat těsto o hmotnosti 945 g.
Vykynuté těsto rozdělte na 3 stejné části a z každé z nich vyválejte obdélníkový plát o tloušťce 0,4 cm. Ten potřete olejem a nakrájejte na 4 stejné části.
Každou část navrstvěte překládáním tak, abyste získali tenký pruh, který poté stočte do tvaru šnečí budky. Postup opakujte také se zbytkem těsta a zatočené kousky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Ve středu každého z nich vytlačte důlek, pomocí malé sklenice, který naplňte jablečnou marmeládou. Těsto potřete rozšlehaným vaječným žloutkem, posypte ho cukrem a pochoutku pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 23–24 minut.
Buchty s marmeládou nechte vychladnout a až poté je servírujte. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě, aby nevysychaly.
Poznámka: Díky nižší teplotě bude dezert lépe stravitelný.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Танюшина Кухня

