Kynuté domácí loupáky s máslem - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na kynuté domácí loupáky, které vás okouzlí svou máslovou chutí. Servírovat je můžete samotné nebo s oblíbenou pomazánkou.
Ingredience
V míse smíchejte teplé mléko, cukr, droždí a nechte vzejít kvásek po dobu alespoň 10 minut. Poté vložte máslo do mrazáku.
Do mísy nasypte 500 g mouky a přidejte lžíci soli. Dobře promíchejte. Přidejte kvásek, teplou vodu a 70 ml oleje. Dobře promíchejte, dokud získáte hladké těsto.
Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud vznikne těsto, které se nebude lepit na ruce. Jakmile bude dostatečně vypracované, potřete ho zbytkem olejem.
Poté ho zakryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout na teplém místě. Těsto vyjměte z mísy a vyválejte ho na pomoučené pracovní ploše.
Na celé těsto nastrouhejte máslo a poté ho pečlivě srolujte. Poté ho rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl rozválejte do kruhu a ten rozdělte rádýlkem na 8 dílů.
Na každý trojúhelník můžete dát náplň dle libosti. Poté ho srolujte do tvaru rohlíku a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Loupáky zakryjte utěrkou a nechte je ještě 30 minut kynout.
Poté smíchejte žloutek a lžíci mléka a potřete vykynuté loupáky. Můžete je posypat semínky a hrubou mořskou solí podle chuti.
Předehřejte troubu na 200°C a pečte rohlíky 25–30 minut, dokud nejsou zlaté. Poté je vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Loupáky servírujte samotné nebo s oblíbenou pomazánkou.
Tip: Loupáky můžete naplnit domácí uzeninou, šunkou, párkem, tvrdým nebo taveným sýrem.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.