Kynuté květy s marmeládovým středem - postup přípravy
Kynuté těsto lze upéct mnoha různými způsoby. Pokud si ale dáte práci s jeho naaranžováním, dostanete nejen chutné, ale i velmi zajímavě vypadající pečivo.
Na těsto
Dále
Do zadělávací mísy dejte droždí, vlažné mléko, vodu a cukr, zamíchejte a nechte nastartovat kvásek. Pak přidejte prosátou hladkou mouku, špetku soli, bílek (žloutek si schovejte na později) a olej. Zamíchejte a robotem nebo rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte fólií a nechte 30 minut kynout.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 9 dílů. Z každého vyválejte kulatou placku. Tu pak kolečkem na pizzu rozdělte na osminky jako pizzu, které následně naskládejte na sebe. V polovině je stlačte špejlí, pak je chytněte za vrchol, zatočte a vrchol zatlačte dovnitř. Takto zpracujte všech 9 dílů těsta, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 10 minut kynout.
Prstem zatlačte středy květů, aby vznikl důlek. Marmeládu dejte do cukrářského sáčku a s jeho pomocí důlky naplňte. Rozšlehejte žloutek se lžící mléka a potřete jím květy, které hned poté dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 25 minut. Před podáváním květy posypejte moučkovým cukrem.