Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté šátečky plněné bramborovo-sýrovou směsí

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Kynuté šátečky plněné bramborovo-sýrovou směsí - postup přípravy

Z kynutého těsta můžete upéct zajímavé slané šátečky plněné bramborovou směsí se sýrem. Po upečení jsou krásně nadýchané a velmi chutné.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte vlažnou vodu, cukr a sušené droždí a promíchejte. Pak rozklepněte vejce a oddělte bílky a žloutky. Bílky přidejte do mísy, žloutky si schovejte. Přilijte olej a přidejte prosátou hladkou mouku a sůl. Ingredience zpracujte rukama nebo použijte robot, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Vymažte mísu olejem a dejte do ní těsto. Přikryjte ho a nechte 60 až 80 minut kynout.

2. KROK

Dejte brambory do osolené vody a vařte je, dokud nebudou měkké. Poté vodu slijte a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit v horkých bramborách. Podle chuti opepřete a přidejte strouhanou mozzarellu, následně vše důkladně promíchejte.

3. KROK

Vykynuté těsto vyndejte z mísy na stůl, mírně ho zpracujte a rozdělte na 12 stejně velkých částí. Z každé části udělejte rukama, které jste si předtím potřeli olejem, bochánek. Přikryjte je a nechte 10 minut kynout.

4. KROK

Posypte vál škrobem a z těsta vytvořte čtvercové placky. Ty potřete rozpuštěným máslem a přeložte ve čtvrtině tak, aby se horní a dolní okraje potkaly ve středu placky (viz video). Poté je potřete máslem a přeložte taktéž i zbývající okraje.

5. KROK

Na střed vzniklého čtverce dejte trochu náplně z brambor a spojte rohy nad náplní. Spoje po stranách zmáčkněte prsty a přeneste šátečky na plech vyložený pečicím papírem. Poté je přikryjte a nechte je 15 minut kynout. Následně je lehce rukou zploštěte a potřete je rozšlehanými žloutky. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte šátečky asi 25 až 30 minut.

6. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů