Kynuté švestkové knedlíky sypané mákem - postup přípravy
Kynuté švestkové knedlíky lze připravit na mnoho způsobů, starý rodinný recept od paní Marie Kopalové však zaručeně patří mezi ty zajímavější. Jsou totiž maštěné a poté sypané mákem.
Ingredience
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko. Přidejte trochu cukru, rozdrobte droždí, zamíchejte a počkejte pár minut, dokud nevzejde kvásek.
Pak přidejte vejce, zbytek cukru, mouku a sůl. Rukama nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte ho zhruba hodinu kynout.
Během kynutí si vypeckujte švestky a mletý mák smíchejte s moučkovým cukrem. Množství cukru upravte podle toho, jak moc máte rádi sladké.
Jakmile těsto vykyne, odebírejte z něj tak velké kusy, jak velké chcete mít knedlíky. Z každého kousku těsta udělejte placičku a zabalte do něj švestku. Spoj dobře utěsněte prsty.
Postavte na sporák hrnec s dostatečným množstvím vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte do ní poté knedlíky a vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.
Knedlíky vyjměte z hrnce a dejte je do vhodné formy nebo pekáčku. Každý propíchněte a pak na ně dejte trochu másla (nebo sádla). Omastěte jím důkladně knedlíky, posypejte je směsí máku s cukrem, důkladně je v ním obalte a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.