Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý koláč se třemi druhy náplně

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Kynutý koláč se třemi druhy náplně - postup přípravy

V teplejším počasí často není chuť na těžké dezerty s krémem. Přesto je fajn si po obědě dopřát malý dezert s kávou nebo sklenicí studeného mléka. Tento tradiční recept na lehký koláč plný ovoce a ořechů a je skvělou alternativou k hutným dortům s krémem. Chutná ale stejně dobře, ne-li ještě lépe.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Maková náplň

Ořechová náplň

Třešňová náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Droždí rozdrobte v misce a smíchejte s cukrem, aby vznikla kaše. Měkké máslo smíchejte s moukou, přidejte smetanu a žloutky a vytvořte hutné těsto. Hotové těsto dejte asi na hodinu odstát do tepla.

2. KROK

Mezitím si připravte potřebné náplně. Mák spařte, namelte a smíchejte s rozinkami, cukrem a vyšlehanými bílky. Dále smíchejte nasekané ořechy s vyšlehanými bílky a cukrem a naposled si nachystejte třešňový džem nebo kompotované třešně.

3. KROK

Těsto si rozdělte na čtyři díly a první z nich vyválejte na tenko. Na něj rozložte makovou náplň. Dále vyválejte další kus těsta a položte jej na mák. Těsto potřete džemem a přiklopte třetím vyváleným kusem. Na závěr dejte ořechovou směs a přikryjte poslední vyválenou částí.

4. KROK

Koláč přikryjte ručníkem nebo utěrkou a odložte na teplé místo, kde bude ještě hodinu nebo hodinu a půl odpočívat. Ke konci si předehřejte troubu na 180 stupňů a připravený koláč dejte péct. Pečte asi 40–45 minut, dokud koláč nebude upečený do zlatova. Ve formě pak nechte vychladnout a můžete servírovat. Skvěle chutná s kávou nebo studeným mlékem. Díky náplni je koláč skutečně vláčný a nesmírně chutný. Jeho příprava sice chvíli trvá, ale vyplatí se počkat si – takovou dobrotu jste dlouho nejedli.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů