Kynutý tvarohový koláč s rybízem - postup přípravy
Receptů na koláče jsou tisícovky, jen málokteré ale vynikají zajímavou kombinací chutí. Paní Martina Wágnerová si například oblíbila recept na kynutý tvarohový koláč s rybízovou vrstvou a drobenkou.
Na těsto
Na drobenku
Na tvaroh
Na rybíz
Do vlažného mléka dejte cukr a rozdrobte droždí a zamíchejte. Počkejte, až začne pracovat kvásek. Poté přidejte mouku, sůl, žloutky, změklé máslo a vanilkový cukr. Zamíchejte a nakonec důkladně zpracujte do lesklého nelepivého těsta. Přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál, rozdělte na dva části, udělejte z něj bochánky a nechte je 15 minut kynout.
Oddělte žloutky a bílky z vajec na náplň a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Z mléka a pudinkového prášku svařte pudink. Poté v míse rozdělejte tvaroh, žloutky, solamyl, cukr a horký pudink. Vše vyšlehejte do hladkého krému. Nakonec přimíchejte sníh.
Do talíře nasypejte mouku a cukr na drobenku a přidejte změklé máslo. Vše promněte v prstech a vytvořte drobenku.
Připravte si plech s vysokým okrajem a vymažte ho olejem. Z prvního bochánku vyválejte placku přesně na plech a položte ji na dno. Na ni naneste tvarohový krém. Poté uválejte druhou placku a položte ji na krém. Na ni rozložte rybíz a podle vaší chuti oslaďte. Poté navrch nasypejte drobenku a dejte péct koláč do předehřáté trouby na na 180 °C po dobu asi 55 minut.