Kysané zelí do sklenic jen z 2 ingrediencí - postup přípravy
Kysané zelí do sklenic můžete vložit vždy, když budete mít chuť na přípravu výživné pochoutky, která vydrží dlouho čerstvá. Hodí se ke svačině i jako příloha k masu.
Ingredience
Zelí omyjte, odstraňte z něj košťál a nakrájejte ho na tenké proužky, které smíchejte se solí.
Poznámka: Díky soli zelí zkřehne a pustí přebytečnou šťávu.
Směs nechte odpočívat 60 minut a poté ji, včetně šťávy, vložte do sterilizované sklenice, kterou přiklopte sterilizovaným víčkem, které neutahujte.
Poznámka: Sterilizace je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi.
Zelí ve sklenici umačkejte tak, aby bylo ponořené ve vlastní šťávě a nechte nad ním, asi 5cm, volný prostor. Kysané zelí nechte odpočívat 7 dní v pokojové teplotě.
Poznámka: Během této doby zelí občas ve sklenici přitlačte ke dnu, abyste měli jistotu, že je namočeno ve šťávě.
Kysané zelí do sklenic vkládejte vždy, když budete mít chuť na pokrm plný minerálů a vitamínů.
Tip: Můžete ho servírovat jako svačinku s pečivem, přidat ho do salátů nebo ho použít jako zeleninovou přílohu k masovým pokrmům.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja