Kyselá polévka Soljanka s vepřovým masem a olivami - postup přípravy
Původ tradiční polévky jménem Soljanka spadá někdy do období 17. století na území Ruska. Je ale pravděpodobné, že se vařila už dlouhou dobu předtím. Suroviny se různě měnily a v podstatě se používalo cokoliv, co bylo právě po ruce. Její receptura se různí i dnes. Můžeme se setkat jak s masovou verzí z vepřového, hovězího či drůbežího masa a různých druhů uzenin, tak i s rybí, případně čistě zeleninovou verzí. Všechny ale spojuje typická nakyslá příchuť způsobená okurkami, olivami či citróny.
Ingredience
Vepřové maso vcelku vložte do hrnce, zalijte ho vodou, přidejte celou cibuli, několik kuliček pepře a pár listů nového koření a vařte ho asi jednu hodinu. Mezitím nakrájejte nadrobno párky, šunku, špekáčky a salám junior.
Když se maso uvaří, vyjměte ho z hrnce, nechte ho zchladnout a nakrájejte na jemné proužky. Oloupejte tři cibule a rovněž je nakrájejte na proužky. Totéž udělejte i s kyselými okurkami. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou oleje a osmažte na něm pokrájenou cibuli.
Když zesklovatí, přidejte k ní rajčatovou pastu a chvíli společně restujte a vařte. Poté přidejte nasekané okurky a zasypejte jednou čajovou lžičkou cukru. Promíchejte a za častého míchání na středním ohni vařte všechnu zeleninu 20 minut. Pokud by se vypařila voda a cibule se začala připalovat, podlijte ji trochou vody.
Z vývaru odstraňte bobkové listy a kuličky pepře. Do čistého vývaru pak vyklopte zeleninu z pánve a přiveďte vše na středním ohni k varu.
Na pánev nasypejte pokrájenou uzeninu a vařené maso a vše společně restujte dozlatova. Pokud je to možné, nepřilévejte do pánve žádný olej navíc, měl by stačit jen tuk, který se vypeče ze špekáčků. Když uzeniny zezlátnou, přidejte je do hrnce s polévkou.
Zelené a černé olivy nakrájejte na kroužky a vsypte je do hrnce s polévkou a nechte ještě pár minut provařit.
Citrón nakrájejte na kolečka. Petrželku zbavte stonků a nasekejte ji najemno. Když se polévka dovaří, servírujte ji ozdobenou plátkem citrónu, kopečkem zakysané smetany a posypanou čerstvě nasekanou petrželkou.