Langoš se zakysanou smetanou - postup přípravy
Řada lidí dělá langoš klasicky s kečupem, což není jediná varianta, která je v Maďarsku oblíbená. V zemi, kde mají langoše svůj původ, je totiž známá a oblíbená také verze se zakysanou smetanou. Pokud jste ji ještě neochutnali, je na čase si ji připravit právě podle našeho receptu.
Ingredience
Jak ten klasický, tak i langoš se zakysanou smetanou se dělá z kynutého těsta. Jako první tedy budete potřebovat cukr, kvasnice a trochu teplé vody. Vše zamíchejte, dejte na 30 minut na teplé místo a měl by vzniknout kvásek. Poznáte na první pohled, že se v míse něco děje.
Když je kvásek hotový, přidáte ostatní ingredience. Tedy syrové, najemno nastrouhané brambory, dále také mouku a samozřejmě i sůl a kmín. Těsto důkladně propracujte, vytvořte z něho bochánek, ten dejte do mísy a potom nechte vykynout. Na teplém místě, po dobu asi 60 minut.
Když máte těsto hotové, tak z nich můžete vytvořit langoše. Tedy placky víceméně kulatého tvaru. Ty připravujte ručně, váleček není třeba. Stejně tak není třeba dodržet striktně požadovaný tvar. Když máte langoš hotový, je třeba ho osmažit.
Do pánve nalijte dostatečnou vrstvu oleje a langoš do ní vložte. Smažte několik minut z jedné strany, a když je zlatavý, tak ho otočte a smažte ho ze strany druhé. Poté vyjměte a na papírové utěrce ho nechte chvíli okapat. Papírová utěrka z něho vytáhne přebytečný olej a jídlo nebude tak mastné a zachová si svou křupavost.
Langoš se zakysanou smetanou máte téměř hotový. Nyní vezměte zakysanou smetanu a bohatě ho pomažte až k okrajům. Když máte hotovo, tak můžete vzít sýr, ten nastrouhejte a toto typické maďarské jídlo jím posypte. Jste u konce a už můžete ochutnávat. Přejeme vám dobrou chuť.